26 Şubat 2015 Perşembe

Büyükçekmece şubat 2011


 

Sabah 8:00-8:30 arası Mimar Sinan Köprüsü üstündeydik.Kuvvetli poyraz vardı.Sabah saatlerinde hafif olan yağış,9.00'a doğru etkisini kaybetti.Görüşde problem yoktu açık bir görüş vardı.
Köprü üstünde yaklaşık 1-1,5 saat teleskop ve dürbün yardımı ile gözlem yaptık.Sedde tarafına geçmedik.Su, kapakların en üst seviyesine kadar gelmişti,kuvvetli rüzgarın oluşturduğu dalga etkisiyle kapaklardan taşmaktaydı.
Şahin,Gökçe Delice,Suna,Kaşıkgaga,Kızılbacak,Kılkuyruk,Gümüş Yağmurcun,Karasırtlı Martı'yı diğer bir kaç türle beraber köprü üstünden gözlemledik.Daha sonra Taş ocağı ve Bahsayiş tarafını gözlemledik.
Kuvvetli poyraz, kuşları göremeyeceğimiz noktalara itmişti ya da avcı baskısı onları bölgeden uzaklaştırmıştı diye düşündük.Kuş türü sayısı tahminlerimizden aşağıdaydı.Bahsayiş tarafındaki setlerin aralarında dolgu ile yeni bir yol oluşturulmuştu.Göl etrafında bulunan ağaçların sayısı her gözlemde biraz daha azalmakta.
Viyadük altında çadırlı kamp yapmış birkaç avcıya rastladık.Sayıları en az10-15 kişi kadar, kıyıdan olta ile balık avlayanlara rastladık gözlem yaptığımız noktalar üzerinde.
Bu sefer silah sesi çok duyduk diyemiyoruz ama bir gün önce hava oldukça güzeldi ,neler oldu bilmiyoruz.İsteğimiz belki Kuğu ya da şu meşhur Ak Yanaklı Kaz'ı(biz istedik olur ya da olmaz) ,Kılıçgaga ve Büyük Karabaş Martı'yı görmekti ama olmadı.Hava ve diğer etkenlerden göremedik ama gözlem alanlarımızdan birini yine kontrol etme şansını yakalamış olduk.
Gözlem gezimizi 13:00 da Büyükçekmece'de deniz kenarındaki gözlemimizle noktaladık.
Bir alıntı:
''İnsan uygarlaşmadan önce,yaşamak için avcılık yapmak zorundaydı.Günümüzde,beslenmemize gerekli eti elde etmek için kurulan çiftlik ve tesisler bulunmakta.İnsanın ne karnını doyurmak ne de hayvandan elde edilen post,boynuz gibi diğer şeyler için avlanmaya ihtiyacı var.Sadece zevk olarak yapılan avcılık konusunda siz ne düşünüyorsunuz?''(Kuşlar Bize Ne Söyler?Filiz Özdem-syf.71)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder